Bookkeeping
quote

REQUEST
CALL BACK

FREE CASE EVALUATION

Legea investitiilor straine din Romania

Legea investitiilor straine din Romania

Updated on Sunday 17th April 2016

investitii_straine_in_romania.jpgInvestitiile straine directe au crescut substantial in Romania in ultimii ani, astfel ca tara a devenit o tinta foarte atragatoare pentru investitorii straini. Romania ofera mana de lucru ieftina, dar bine pregatita si educata, taxe mici, in special impozitul unic pe profit/venit de 16 procente aplicat atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Mai mult, Romania are un cod al muncii liberal si, cel mai important, o pozitionare geografica propice.
 
Legea care controleaza investitiile straine in Romania
 
In 1991, Parlamentul Romaniei a emis o lege care reglementeaza investitiile straine. Aceasta lege contine dispozitii care asigura garantii pentru investitori, printre care si garantia asupra utilizarii integrale si nelimitate a rezultatelor obtinute in urma investitiei facute.
 
Ce tipuri de companii poate deschide un investitor strain in Romania?
 
Legea referitoare la investitiile straine se refera la deschiderea de SRL-uri (companii cu raspundere limitata), subsidiare sau filiale. De asemenea, se refera si la investitii cu capital integral strain sau realizat in asociere cu persoane fizice sau persoane juridice romane. Legea mentioneaza si participarea unui investitor strain la majorarea capitalului social al unei companii existente sau la dobandirea dreptului de proprietate industriala si intelectuala.
 
Cine sunt investoritii straini care pot deschide o afacere in Romania?
 
Legea emisa in 1991 stipuleaza ca un investitor strain poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica si care are sediu intr-o tara straina. Acestea pot face investitii in Romania daca respecta metodele specificate de lege.
 
Pentru a afla mai multe informatii despre cum se poate realiza o investitie straina in Romania, contactati contabilii nostri din Romania si veti primi informatii actualizate, care va vor ajuta sa fiti la curent cu legislatia din Romania
 
In ce sectoare poate activa in Romania un investitor strain?
 
Romania permite investitii in multiple sectoare, cum ar fi sectorul resurselor naturale, agricultura, infrastructura si comunicatii. Mai mult, un investitor poate profita de sectoare precum constructii, cercetare si dezvoltare tehnologica sau transporturi si turism. Totusi, un investitor trebuie sa se asigure ca nu incalca legile referitoare la mediul inconjurator, nu incalca siguranta nationala si nu dauneaza ordinii publice.
 
Scutirea de taxte si impozite pentru investitiile straine
 
Investitorii straini in Romania nu trebuie sa plateasca impozit pe profit timp de trei ani daca investitia se face in agricultura sau constructii. De asemenea, sunt scutiti de impozit pe o perioada de trei ani si investitorii care aleg sa dezvolte o afacere in domeniul resurselor naturale. Daca investitia se face in comert, turism, in domeniul bancar sau al asigurarilor, atunci sunt scutiti de la impozit pentru o perioada de doi ani.